Deževniki so prijatelji na vrtu

Kadar prekopavamo vrt skoraj vedno naletimo na živalice, ki so podolgovate, brez nog, rok in oči ter barve, ki je malce bolj rožnata od naše. Vsi jih poznamo; to so deževniki. V našem vrtu igrajo pomembno vlogo in zato jih ne preganjamo.

V starem Egiptu so se zavedali pomena deževnikov in zato jih je Kleopatra razglasila za sveto žival. Aristotel jih je poimenoval kot »črevesje tal.« Na splošno so se stare civilizacije dobro zavedale povezave deževnikov z rodnostjo tal. Danes ima mnogo ljudi do deževnikov zelo nespoštljiv odnos. Nekateri jih imajo za škodljivce, ki uničujejo korenine, drugim se zdijo primerna vaba za ribe, tretji jih presekajo na pol in se muzajo ob zvijanju pri trpljenju.

965.jpgDeževniki so močnejši od vsakega traktorja in učinkovitejši od najsodobnejših kemičnih gnojil. Deževniki mehansko mešajo tla v katera vnašajo listni opad, z ritjem ustvarjajo rove, ki zračijo tla in sestavljajo protierozijsko zaščito, ter obilno gnojijo tla s svojimi iztrebki. V zdravi zemlji je mogoče najti povprečno 400 deževnikov na kvadratni meter. Teža deževnikov na hektaru (100x100 m) zdrave zemlje znaša okoli 4 tone. Ti deževniki požrejo 18 ton zemlje letno. Iztrebki deževnikov so svojevrsten zaklad v vrtu. Vsebujejo petkrat več dušika, sedemkrat več fosforja in enajstkrat več kalija kot okoliška prst. V prebavilih deževnika biva množica glivic in bakterij, ki so simbionti in poskrbijo za kopičenje mineralov. Deževniki lahko v enem letu proizvedejo 30 do 100 ton iztrebkov na hektar, ki predstavljajo odlično gnojilo. Z vnašanjem odmrle organske snovi tla, izboljšujejo kvaliteto tal. V treh mesecih lahko vnesejo do 90 % vsega listnega opada.

Iz vsega naštetega je razvidno, da so deževniki izredno koristne živali, ki so več kot le dobrodošle v našem vrtu. Zato je pravilno, da jih spoštujemo in zanje tudi do neke mere skrbimo, saj bomo imeli oboji korist – o­ni bodo mirno živeli svoje življenje, mi pa bomo imeli zdrav in bogat vrt. Da bo naš vrt bogat z deževniki, moramo sprejeti nekatere ukrepe. Kot prvo se odpovejmo vsem insekticidom in fungicidom. Deževniki so izredno občutljive živali in ne prenesejo niti najmanjših količin pesticidov. Jeseni ne grabimo listja, ker je to glavna jed na deževnikovem jedilniku. Spomladi bo v prvih treh mesecih listje izginilo, saj ga bodo deževniki pomalicali.

dezevniki2.jpgDeževniki dihajo skozi kožo. To je vzrok, da ob dežju prilezejo iz zemlje. Kadar so padavine obilne se zemlja dobro razmoči in zalije rove deževnikov. Da se ne zadušijo prilezejo na plano.

Deževniki so kot orjaški kultivator, ki ves čas deluje v dobro vrta. Zato si zaslužijo vse naše spoštovanje.

Povzeto po - Vir: Komat, A. Močnejši od najmočnejšega traktorja, Gea, letnik XII, št.3. Mladinska Knjiga, Ljubljana, 2003.

Objavil:

Share: